plaatje spirituele kunst

de kunstenares     de technieken     de thema’s

monoprints
    oliepastels     olieverf     dagboeken     kunstkaarten     boekenleggers & posters     wandkleden

unicorn

Christina

Christina Barthel

klik op de foto
de kunstenares
Al vroeg tekende ik graag bloemen en modeplaatjes. Later ben ik gaan borduren en dat leidde uiteindelijk tot het maken van wandkleden. Dat heb ik ongeveer acht jaar gedaan. Daarna ben ik weer gaan tekenen en ook schilderen. Na een korte cursus sluieren heb ik een tweejarige opleiding ‘Kunstzinnig Hulpverlenen’ bij Robert van de Togt gevolgd. Hierna heb ik zeven jaar geschilderd bij Jan de Kok in verschillende technieken.
 

monoprinting

Christina monoprintend
de technieken
Eén van die technieken is schilderen met oliepastels. Deze manier van werken is erg belangrijk geweest voor mijn eigen innerlijke proces.
Met olieverf heb ik tot nu toe een tiental schilderijen gemaakt; de laatste tijd beschilder ik er dagboeken mee en dat doe ik met veel plezier!
Al een aantal jaren werk ik met een andere techniek: de monoprint.
Het maken van een monoprint verloopt in stappen: eerst breng ik verschillende kleuren verf aan op een glasplaat en die rol ik dan uit; dan leg ik een vel papier op de verf en druk dat stevig aan. Op deze manier ontstaat een eenmalige afdruk: de monoprint. Als de monoprint droog is kijk ik of ik er iets in zie: een gestalte, een boom, een landschap . . .
Deze vormen ga ik dan accentueren met kleurpotlood. Klik op één van de plaatjes hiernaast voor een drietal foto’s van dit proces.
Incidenteel werk ik ook nog met de strijkwas-techniek (in het engels: encaustic art). Hierbij verwarm ik gekleurde was op de onderkant van een strijkijzer, en breng de gesmolten was vervolgens over op dun glanskarton. Dit doe ik met verschillende kleuren. Ten slotte wrijf ik de afgekoelde waslaag glanzend.

intekenen

tekenen op monoprint


bokaal

schaal-vrouwe

klik op de foto
de thema’s
Bij de wandkleden ging het om zowel figuratieve voorstellingen als meer symbolische, zoals een serie met ‘afbeeldingen’ van de chakra’s.
Bij het maken van de oliepastels werkte ik veel intuïtiever: ik liet gewoon komen wat er kwam; er was niet sprake van bepaalde thema’s.
Als ik naar een monoprint kijk en ik zie er iets in, komt het creatieve proces op gang. Tot nu toe zie en teken ik er vaak vrouw-figuren in, al of niet met kind en / of partner. Verder engelen en kluizenaars, en ook nogal wat bomen. De laatste tijd ontstaan ook een aantal landschapjes, meestal met één of meer figuren er in.
Het product van de strijkwas-techniek hangt natuurlijk af van de gekozen kleuren, en de manier waarop je met de strijkbout omgaat. Verder heb je echter weinig invloed op het uiteindelijke resultaat, dat mede daardoor soms heel verrassend uitvalt! Peter heeft een aantal strijkwas-plaatjes gebruikt voor de labels van zijn CD’s. Nieuw: er is nu een fraaie dia-serie van de tien CD-covers!

vlammen

vuur-vrouwe

klik op de foto

top
monoprints / oliepastels / olieverf / dagboeken / kunstkaarten / boekenleggers & posters / wandkleden
home / contact / links / site-help