plaatje ontspanningsmuziek

de componist     het componeren     de muziek

    de labels     de CD’s     gratis CD     reactie-pagina     interview

    KLANK & KLEUR, een nieuw project!

    Video & Muziek, ook nieuw!

unicorn

Pedro

Peter Smith

klik op het plaatje
de componist
Muziek heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld, net als de Natuur.
Mijn vader speelde viool, en maakte mij al vroeg wegwijs op de blokfluit; op mijn negende kochten mijn ouders een piano, en kreeg ik les in het bespelen van dit instrument.
Ons gezin woonde dicht bij een prachtig bos, en niet zo ver van de kust, met een mooi duinlandschap. Mijn vader nam ons vaak mee naar bos en duin, en leerde ons meer dan alleen met woorden. Met mijn moeder gingen we dikwijls naar het strand, en daar genoten we enorm: nu eens spelend in en met het zand en de golven, dan weer schelpen en andere strandvondsten verzamelend.
Vele jaren later beluisterde ik op een keer een muziekstuk met de naam: ‘Music Mantra’. Ik was ervan overtuigd dat het geluid dat ik hoorde van een echte fluit kwam, maar het bleek een synthesizer te zijn. Het duurde niet lang of ik verkocht mijn acoustische piano, en na verloop van tijd kon ik muziek maken met veel ‘instrumenten’ in plaats van slechts één. Composities van Larkin, Kitaro, Aeoliah, Vangelis en anderen inspireerden mij bij het vinden van mijn eigen manier om muziek te componeren met behulp van synths, speciaal door combinatie met geluiden uit de natuur.
Muziek and Natuur: soms ontmoeten we onszelf erin, verlangend naar onze ware aard . . .

studio

unicorner-studio

klik op het plaatje
het componeren
Meestal bedenk ik niet van te voren wat ik ga componeren: ik gebruik vaak een geluid dat ik ‘toevallig’ tegenkom in één van de synthesizers en ‘speel’ daar wat mee; dan ‘ontstaat’ er soms zomaar een melodie die ik mooi vind; deze melodie gebruik ik dan als basis. Vervolgens luister ik naar dit thema, luister en luister weer, en soms ‘hoor’ ik dan een tweede geluid, instrumentaal, een stem, of een geluid uit de natuur, dat goed lijkt te passen bij het originele geluid.
Ik ga daarnaar op zoek, en check of deze geluiden inderdaad bij elkaar passen. En zo gaat dit proces alsmaar verder en verder . . .
De titel van een song komt meestal in de loop van het proces vanzelf bovendrijven, en weerspiegelt voor mij het karakter van de song en misschien de boodschap ervan.
Ik hoop dat sommige songs je net zo zullen raken als ze mij deden bij het componeren ervan.

De set-up die ik gebruik: Korg-M3R, Kurzweil-K2500R, Yamaha-SY85, Roland Piano-4500S en een PowerBook G4 met Cubase; voor het opnemen van geluiden in de natuur: Sharp MD-recorder MT831H met Soundman OKM-II microfoons; vanaf eind 2008 vervangen door een veldrecorder, de Olympus LS-10.


Plessur

Plessur-rivier, Zwitserland

klik op het plaatje
de muziek
In de meeste gevallen componeer ik muziek, gewoon omdat ik dat graag doe. Mensen vertellen me vaak dat mijn muziek voor hen ontspannend werkt. Sommige songs hebben ook een helende kwaliteit.
In veel songs hoor je geluiden uit de natuur: vogels, dolfijnen, walvissen, kabbelend water, de branding, een rivier, smeltend ijs, de wind door de bomen, onweer, knappend (haard)vuur, etc.
In de meeste songs zitten melodiëen die makkelijk in het gehoor liggen.
Bijna alle songs zijn instrumentaal, in drie songs hoor je de stem van een echte zangeres: Ellen Pieterse zingt in Clarity (CD Song of Nature), in In My Heart (CD Gratitude) en in Harmony (CD Awakening).
In twee of drie songs heb ik thema’s gebruikt uit werk van beroemde componisten zoals Bach en Chopin.

Zie ook de tekst van het interview dat verscheen in Uitzicht.
Ellen

Ellen Pieterse

klik op het plaatje voor website

challenge

Challenge
de labels
De plaatjes die ik gebruik voor de CD-labels zijn het werk van Christina. Zij maakt ze met behulp van een speciale techniek, genaamd strijkwas. Informatie over de techniek vind je op de kunst-pagina’s.
Voor de labels zelf gebruik ik het programma Discus; zie de links-pagina voor meer info.

vlammen

Christina

klik op het plaatje voor kunst-pagina

top / de CD’s / Klank & Kleur / reactie-pagina / home / contact / links / site-help